Autovehiculele moderne, caracterizate printr-o autonomie din ce în ce mai avansată, sunt îmbunătățite prin intermediul Sistemelor Embedded. Reprezentând combinații de software si hardware, aceste sisteme înglobate sunt asemănătoare ecosistemelor complexe sau unei multitudini de subsisteme care asigură funcționalități variate ale unui autovehicul (exemple: siguranță, tracțiune, confort, infotainment etc.).
Sistemele Embedded pot fi definite ca și specifice aplicațiilor, proiectate pentru îndeplinirea anumitor funcții speciale, sau a câtorva sarcini, de obicei în timp real (aproape instantaneu). În prezent, acestea sunt de obicei deosebit de rapide, miniaturizate, precise în funcționare și convenabile ca și preț, profitând de toate tehnologiile avansate și de producția în masă. Cererea pentru Sistemele Embedded va continua să crească puternic în anul 2020, iar aplicațiile dezvoltate în zona auto vor satisfice nevoi legate de siguranță, confort și comoditate.
Sistemele Embedded sunt utilizate printre altele pentru siguranță, infotainment (combinația între informație și divertisment) și pentru unitatea de control a motorului unei mașini. Așadar, aceste sisteme deservesc unor diferite scopuri, de la controlul motorului, networking, la șasiu și partea electronică. Cererea crescută pentru autovehiculele echipate cu facilități de comunicare și sisteme de navigare eficientă va influența în continuare piața.
Electronica este o parte componentă majoră intr-un automobil, iar inovațiile precum comunicațiile tip mașină- mașină și mașină- drum au condus la creșterea unităților de microcontrollere înglobate în autovehicule. Acestea duc la o siguranță mai bună prin caracteristici precum evitarea coliziunilor și ajută la luarea unor decizii mai bune- de exemplu: localizarea stațiilor de alimentare. Sistemele de siguranță în automotive sunt susținute prin embedded software în controlul stabilității electronice, controlul tracțiunii, sistemele anti-blocare a frânelor etc. Aceste sisteme sunt extensiv utilizate în autovehicule electrice, hibride și alte automobile pentru maximizarea eficienței și reducerea poluării. În plus, schimbarea focus-ului către aceste autovehiculele hibrid-electrice (HEV- hybrid electric vehicles) și autovehiculele electrice (EV- electric vehicles) pentru controlul emisiilor, dar și utilizarea GPS sunt pe cale să influențeze creșterea pieței Sistemelor Embedded.
Un alt factor important care determină evoluția pieței Sistemelor Embedded este reprezentat de IoT (Internet of Things). La nivel global, inovația este condusă în mod constant de tehnologia informatiei (IT) care transformă spațiul digital. Cea mai recentă intrare în zona IT este reprezentată de Internet of Things (IoT), o viziune care determină extinderea internetului în lumea reală, iar aplicabilitatea sa în creștere își pune în mod direct amprenta asupra pieței Sistemelor Embedded. Modul în care este proiectată rețeaua IoT accelerează în mod constant arhitectura Sistemelor Embedded pentru optimizarea și reducerea costurilor de producție ale autovehiculelor. Mulți jucători importanți de pe piața automotive sunt în mod constant conectați la IoT și investesc în dezvoltare și de aceea piața Sistemelor Embedded este în continuă expansiune.
Divizia
ALTEN TECHNO a companiei ALTEN România oferă oportunitatea de a lucra cu Sisteme Embedded (Powertrain, Chassis &Int. Electronics): Design si Integrare Sistem, Simulare, Verificare, Validare), având proiecte de dezvoltare și în zona de SW:
Software embedded.
Recrutam juniori pentru proiecte interesante. Trimite-ne un e-mail la
jobs@altenromania.ro pentru a discuta cum te putem integra în echipa ALTEN dacă ești pasionat de domeniu.
Articol publicat de RegieLive.