8 sfaturi pentru a trece cu brio un interviu online de angajare
În ultima perioadă s-au schimbat multe, inclusiv modul în care interacționăm la locul de muncă sau chiar la un interviu online. La fel ca multe companii ce folosesc în mod regulat tehnologia pentru a efectua interviuri de angajare online și
ALTEN România și-a adaptat etapele procesului de recrutare, mutându-le 100% în mediul online.
Însă, indiferent de forma în care au loc, interviurile de angajare au fost întotdeauna descurajante, mai ales pentru candidații cu nivel de experiență redus. În cazul interviurilor online, există șanse în plus pentru ca lucrurile să meargă mai puțin bine. Nu doar că te poți confrunta cu potențiale probleme de conexiune sau probleme tehnice, însă poate fi mai greu să citești limbajul nonverbal al intervievatorului.
Cu toate acestea, experiența din cadrul unui interviu online de angajare poate fi una plăcută. Am pregătit câteva sfaturi de care îți recomandăm să ții cont în cazul unui interviu online.
8 sfaturi să treci cu brio peste un interviu online de angajare
1. Testează-ți computerul și asigură-te că ai conexiune bună la internet
Ți s-a întâmplat vreodată să fii nevoit să intri la un meeting pe Zoom și chiar atunci să primești notificare că aplicația tocmai ce se actualizează? Evită această situație și testează platforma cu cel puțin 30 de minute înainte de interviu. Apoi, testează conexiunea la internet precum și capacitățile audio și video pentru a te asigura că totul funcționează corect.
Înainte de interviu, ar trebui să adresezi câteva întrebări cum ar fi:
● Este un interviu audio sau audio și video?
● Întrebările sunt preînregistrate?
● În cazul în care este preînregistrat, la cine apelez dacă întâmpin dificultăți tehnice?
via GIPHY
2. Alege un loc cu lumină naturală
Susții interviul din living și nu ai o sursă de lumină dedicată? Asigură-te că nu stai în întuneric, însă stai departe de luminile de deasupra capului. Cea mai bună sursă de lumină este cea naturală, deci caută un loc lângă fereastră, cu fața spre lumină.
Dacă folosești un smartphone sau o tabletă pentru interviu, folosește un trepied pentru a-l menține stabil. Dacă nu ai un trepied, încearcă să îl stabilizezi cu ajutorul altor obiecte, de exemplu cărți, dar asigură-te că atunci când pornești camera, ești poziționat bine în cadru.
via GIPHY
3. Privește-ți intervievatorul în „ochi”
Știi deja cât de important este să menții contactul vizual în orice conversație. Însă noul format al interviurilor poate fi descurajant dacă nu reușești să-ți privești intervievatorul în ochi. Acest lucru se întâmplă deoarece, atunci când ești pus în fața ecranului, ai tendința să privești ecranul, în loc să te uiți în camera web.
Evită această situație și privește direct spre camera web, nu te uita la ecran. Dacă ți se pare ciudat și nenatural să faci asta și ai tendința să-ți muți privirea spre ecran, lipește o poză cu cineva cunoscut lângă camera web. Astfel, simți că îi vorbești unui prieten și îți este mai ușor să menții contactul vizual.
via GIPHY
4. Acordă atenție limbajului nonverbal
Pe lângă cuvintele transmise la care trebuie să fii atent, te poți ajuta și de limbajul corpului în procesul de angajare. Mai ales dacă este un apel video, este important să emani încredere și apreciere. Deci, păstrează-ți umerii drepți și capul sus.
Pentru o experiență bună, camera web trebuie să fie poziționată la nivelul ochilor, astfel încât să nu fie nevoie să te apleci peste tastatură pentru a fi parte din cadru.
via GIPHY
5. Alege un fundal virtual neutru
Interviurile au loc de peste tot. Din pat, din bucătărie, de la cafenele sau terase. Motiv pentru care au apărut acele fundaluri virtuale care îți permit să înlocuiești imaginea din fundal cu alta.
Chiar dacă ai putea fi tentat să alegi un fundal drăguț, colorat sau amuzant, evită să faci asta, mai ales la primul interviu. Poți alege un fundal neutru, blur sau o imagine foarte simplă.
via GIPHY
6. Asigură-te că nu ai distrageri
Așa cum spuneam la punctul de mai sus, interviurile au loc din diferite spații. Unii aleg cafenele, alții spații de co-working sau masa din bucătărie.
Indiferent de varianta pe care o alegi tu, elimină orice distragere. De exemplu, dacă alegi să susții interviul dintr-o cafenea, asigură-te că nu se aude aparatul de cafea pe fundal. Dacă ești acasă, asigură-te că pisica nu-ți sare în brațe sau pe tastatură.
Însă, indiferent de locul pe care îl alegi pentru a participa la interviu, oprește notificările de pe telefon sau cele de e-mail primite pe computer.
via GIPHY
7. Fă-ți temele dinainte
Un element comun pe care îl împărtășesc ambele tipuri de interviuri ține de research și de pregătirea pe care o faci înainte. Este important să cauți informații despre companie și despre industria în care activează compania. Apoi, pregătește o listă cu 3-4 întrebări pe care să le adresezi intervievatorului.
Dacă ai mai participat la interviuri, știi că la orice interviu apare momentul „Și, ce întrebări ai pentru noi?”. Dacă tu vii de acasă cu temele făcute, adică cu cele 3-4 întrebări pregătite, primești deja o bilă albă pentru implicare.
via GIPHY
8. Vorbește clar și ascultă activ
Tehnologia poate veni cu întârzieri sau cu situații în care microfonul nu poate capta clar vocea. Dacă vrei să eviți această situație, vorbește clar și rar.
Uneori, se poate întâmpla să întrerupi accidental intervievatorul din cauza întârzierilor audio. Poți evita aceste situații dacă aștepți câteva secunde înainte să răspunzi la întrebări.
via GIPHY
La final, la fel ca și în cazul unui interviu tradițional, poți să dai dovadă de interes prin trimiterea unui e-mail intervievatorului după finalizarea interviului. Este un moment oportun să-i mulțumești pentru timpul pe care ți l-a acordat și pentru a-ți reitera entuziasmul față de echipă și oportunitate.
Experiența din cadrul unui interviu online de angajare se poate transforma cu ușurință într-una pozitivă. Este important să-ți păstrezi naturalețea și să dai dovadă de profesionalism cu fiecare ocazie, chiar dacă ești în fața ecranului. Sperăm ca sfaturile menționate mai sus să te ajute în următorul interviu.
Accesează site-ul careers.altenromania.ro, descoperă mai multe despre echipa ALTEN România și despre rolurile deschise și poate următorul interviu va fi chiar cu noi.