România are printre cei mai buni ingineri din întreaga lume care lucrează chiar acum la proiecte precum cele de Big Data, care pot aduna informații prețioase pentru retaileri și nu numai, însă școala românească nu se poate lăuda că este meritul său și, mai departe, nivelul de trai din România nu este suficient de atractiv încât să-i țină pe aceștia în țară.

Despre potențialul tinerilor ingineri români și ce super-proiecte se mai dezvoltă la noi în țară vorbește Adrian Nicolae, Director Executiv ALTEN România, într-un interviu acordat SpotMedia.ro.

Este adevărat că tinerii din România au un mare potențial, atât în domeniul ingineriei, cât și cercetării sau IT? Sau este un mit și, de fapt, toată noua generație (indiferent de țară) are astfel de înclinații în virtutea erei tehnologice în care s-a născut?


Este cu siguranță o realitate că tinerii de pretutindeni sunt nativi digitali și că se descurcă excelent în a incorpora tehnologia în viața lor.

În același timp, viitorul forței de muncă se schimbă rapid, iar raportul Future of Jobs, publicat de Forumul Economic Mondial în 2020, a arătat o creștere importantă a cererii de locuri de muncă din IT și inginerie.

Acest lucru înseamnă că acei studenți care, astăzi, fac eforturi pentru a-și dezvolta abilitățile tehnologice, vor avea o poziție privilegiată în viitor, învățând abilități care vor fi direct relevante pentru industriile și carierele viitorului - de la inteligență artificială, la blockchain și machine learning, toate elementele care provoacă schimbări seismice în modul în care funcționează companiile și societatea ca întreg.

Acestea fiind spuse, este la fel de adevărat că România, datorită unui cumul de factori, a avut parte de un avans puternic în această direcție.

În ultimii ani, țara noastră este recunoscută ca fiind cel mai important centru IT din regiune și crește rapid – conform cifrelor ANIS, dacă în 2015, cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT se ridica la 3,08 miliarde de euro, în 2019, ea se dublase până la valoarea totală de 5,9 miliarde de euro.

În practică, această dinamică înseamnă că, în fiecare an, tot mai multe companii de IT aleg să își deschidă centre locale, atrase de faptul că aici găsesc tineri talentați, ambițioși și deschiși să se perfecționeze și să învețe noi și noi tehnologii.

Cumulat, asta înseamnă că, deși tinerii de pe toate continentele au o aplecare naturală către tehnologie, România are deja avantajul competitiv al unei forțe de muncă tinere cu abilități recunoscute.

Vedeți vreo diferență, la angajare, între inginerii pregătiți în România și cei pregătiți în alte țări?


În 2019, contribuția industriei IT&C la formarea PIB-ului a fost de 6%, cu o cifră de afaceri de aproape 6 miliarde de euro, iar conform datelor Băncii Naționale citate de ANIS, exporturile de servicii IT&C s-au dublat în 2018 față de 2013, la o valoare record de 4,5 miliarde de euro.

Aceste cifre impresionante sunt rezultatul muncii specialiștilor din industrie, a căror pregătire foarte bună, ce se suprapune și cunoștințelor de limbi străine, îi face extrem de competitivi nu doar la nivel european, ci și global.

Avem, fără îndoială, unii dintre cei mai buni ingineri și specialiști IT din lume.

Cu toate acestea, simțim că școala românească se adaptează relativ încet la realitățile lumii în care trăim.

În acest moment, un proaspăt absolvent din România care ia primul său contact cu mediul de lucru are nevoie de timp și de eforturi suplimentare pentru a deveni autonom și productiv.

Am văzut, în practică, cazuri în care tinerii formați în alte țări se integrează mult mai repede la mediul în care ne desfășurăm activitatea.

De aceea, cred că, așa cum mediul de business este forțat să se adapteze permanent pentru a rămâne performant, tot așa universitățile și intregul sistem de învățământ ar trebuie să ia măsuri concrete pentru a se adapta la tipologia tinerilor din ziua de astăzi.

Salariile în România pentru ingineri sunt la fel de atractive ca salariile pe care le-ar primi în alte țări?


Datele Institutului Național de Statistică indică, cel puțin în ultimii ani, că salariații din industria IT și de inginerie au printre cele mai mari salarii medii din România.

Acest lucru este o consecință firească pentru două industrii care își cresc amprenta în țară și în care cererea de specialiști este de trei ori mai mare decât oferta.

Salariile variază în funcție de specializări și de nivelul de experiență, deci nu se poate face o comparație ca valoare absolută între România și alte piețe.

În plus, atunci când luăm în calcul și costurile de trai din respectivele țări (chirii, coșul de cumpărături etc.), diferențele de câștig sunt aproape inexistente.

De aceea, de multe ori, vedem că românii care activează în industria de IT decid să se mute în altă țară din considerente ne-salariale, cum ar fi oportunitățile de carieră de acolo sau nivelul de trai.

Inginerii din Romania concep proiecte la fel de avansate precum cei din alte tari europene? 


Cum menționam și mai devreme, la nivel de cunoștințe și capabilități, inginerii din România nu sunt cu nimic mai prejos decât cei din alte țări vestice, poate chiar dimpotrivă.

Proiectele pe care lucrează și complexitatea lor nu ține, însă, neapărat de pregătirea lor, ci mai ales de clienții deserviți de companiile locale și de nevoile lor.

În cadrul ALTEN România, spre exemplu, avem echipe care fac dezvoltare de soluții software dedicate activității de zi cu zi a clienților, însă avem, totodată, echipe dedicate de R&D, o zonă de inovație tehnologică prin definiție.

Astfel, o parte a angajaților noștri lucrează la proiecte pe care o să le vedem pe străzi peste 3-5 ani și fac o treabă fantastică.

Cum stă România la capitolul inovație în inginerie?


Datorită forței de muncă înalt calificate, din România se livrează proiecte la cel mai înalt nivel.
În cazul nostru, partea de R&D este una extrem de dinamică, chiar și în momente dificile, de criză, și ne împinge angajații să inoveze în mod constant.

Este, practic, responsabilitatea lor să dezvolte, pentru viitor, soluții noi, alternative, eficiente și viabile pentru industrii foarte competitive, precum este industria auto.

Personal, văd foarte mult potențial în această zonă și sper ca proiectele desfășurate în ultimele luni să convingă marile companii din lume să capete din ce în ce mai multă încredere în România și fie să crească investițiile deja existente, fie să contribuie cu investiții noi.

Mă aștept ca ritmul alert de digitalizare să permită anularea distanțelor fizice și să conducă la o flexibilitate a proceselor nemaiîntâlnită până acum.

Cred că, dacă aceste două tendințe s-ar concretiza, am putea vedea oportunități importante pentru noi, ca țară și companie.

La ce super-proiecte lucrează în acest moment experții din cadrul companiei dumneavoastră?


De câțiva ani deja, se discută în context de business despre Big Data – companiile încep să aibă la dispoziția lor cantități imense de date, extrase din surse extrem de diferite, care, valorificate corect, pot reprezenta un avantaj competitiv important într-o lume care se schimbă atât de rapid.

Big Data este unul dintre cei mai importanți catalizatori de schimbare la nivel global, iar data science, adică manipularea și exploatarea corectă a acestor volume mari de date, reprezintă o abilitate foarte căutată de către clienți.

Tocmai de aceea, dacă ar fi să vorbesc despre un „super-proiect” din ALTEN în prezent, aș menționa un proiect de tip Data Science.

Este un proiect complex, care vizează identificarea produselor preferate de către clienți plecând de la informații vaste și foarte disparate ca origine – baze de date, emailuri, social media.

Colegii mei dezvoltă acum programe care iau toate aceste date și le organizează, creând baze de date structurate, pe care pot fi apoi aplicați algoritmi statistici care permit clasificarea produselor în funcție de preferințe.

Acest gen de proiect reprezintă viitorul pentru dezvoltarea clienților din retail și sunt foarte mândru că avem specialiștii locali potriviți pentru a-l susține.

Articol publicat de Spotmedia.ro.