În ultimii ani, procesul de recrutare a devenit mult mai complex ca urmare a globalizării și a digitalizării. Ca urmare, când aplici pentru o poziție tehnică, vei fi supus unui interviu tehnic care diferă de celelalte tipuri de interviuri. Dacă în cadrul interviului bazat pe competențe se evaluează aspecte legate de competențele și aptitudinle personale, în interviul tehnic se urmăresc competențele tehnice dobândite pe parcursul proiectelor din trecut.

Ce este, așadar, interviul tehnic?


Cum zicem, interviul tehnic este un interviu de angajare pentru un post ce are legătură cu industria tehnologiei. Acesta se poate desfășura la telefon, față în față sau online și poate varia ca durată de la o oră la întreaga zi.

„Întrebările” din cadrul unui interviu tehnic pot veni sub diferite forme:

  • Task-uri și teste de competență;

  • Întrebări specifice rolului / poziției;

  • Despre tool-uri și tehnologii;

  • Metodologia de lucru;

  • Situații excepționale la locul de muncă și cum au fost depășite.


În funcție de client sau proiect, poți primi și un test online înainte de discuția tehnică.

12 tips & tricks pentru interviul tehnic


Dacă te pregătești să aplici pentru o poziție în cadrul ALTEN România, e bine să știi că înainte de interviul tehnic vei primi un document (job description) care precizează clar cerințele esențiale ale postului, îndatoririle postului, responsabilitățile și abilitățile necesare pentru a îndeplini un anumit rol.

Cum să treci cu brio peste această etapă:



  1. Pregătește exemple concrete din activitatea ta recurentă.

  2. Fii pregătit pentru întrebări legate de testul tehnic de la care poate porni discuția tehnică.

  3. Informează-te despre companie / profilul companiei și asigură-te că ești la curent cu aceasta în afara sferei rolului pentru care aplici.

  4. Pune accent pe experiența relevantă rolului și clientului (business, tehnologii, tool-uri folosite etc.).

  5. Adresează întrebări smart din care să începi o conversație activă, un dialog cu intervievatorul.

  6. Ascultă activ și nu întrerupe intervievatorul. Răspunde la întrebări după ce acesta își termină de comunicat ideea.

  7. Fii transparent: nu omite să menționezi că nu ai mai lucrat cu o anumită tehnologie sau că ai lucrat mai mult sau mai puțin cu aceasta.

  8. Dacă sunt tehnologii cu care nu ai mai lucrat, pregătește-te la nivel conceptual să înțelegi cum funcționează, de ce sunt folosite și de ce sunt preferate de client.

  9. Evită să folosești „Nu știu, mai degrabă răspunde cu o explicație.

  10. Asigură-te că ești într-un mediu prielnic pentru interviul tehnic. Nu-l susține din mașină, autobuz sau de pe stradă - aspect valabil și în cazul interviurilor online.

  11. Asigură-te că microfonul și camera sunt funcționale și că ai conexiune bună la internet.

  12. Oferă detalii despre proiectele implementate cu focus pe logica de implementare pentru fiecare componentă în parte.


În timpul interviului tehnic, intervievatorul evaluează cunoștințele tehnice și abilitățile deoarece sunt strict legate de poziția pentru care aplici. Însă, pe lângă evaluarea cunoștințelor tehnice, intervievatorului va căuta să descopere care este procesul tău de gândire când rezolvi diverse probleme, dar și cum anume te poți încadra în cultura companiei.

În ultima perioadă, angajatorii apreciază nu doar numărul de ani vechime într-o tehnologie, cât și calitatea și complexitatea proiectelor în care ai fost implicat. Din acest motiv, îți recomandăm să-ți actualizezi portofoliul cu toate proiectele în care ai fost implicat în ultima perioadă.

Totodată, un alt element ce face diferența între potențialii candidați angajați este partea de soft skills. Angajatorii preferă persoanele care se integrează ușor în echipă și care sunt suficient de flexibile în ceea ce privește tehnologiile folosite.

În concluzie, ține cont de sfaturile primite mai sus și încearcă să-ți îmbunătățești constant aptitudinile. Obținerea job-ului visat înseamnă să treci prin mai multe etape, printre care și interviul tehnic. Alocă-ți timp de pregătire pentru fiecare interviu la care urmează să participi, pregătește-ți portofoliul și recapitulează noțiunile tehnice. Astfel vei fi tot mai aproape de a obține locul de muncă pe care ți-l dorești.

Aruncă o privire peste rolurile disponibile în cadrul ALTEN România și poate ne vedem curând la un interviu.